فهرست مطالب

سلامت روان کودک - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 27، تابستان 1400)

فصلنامه سلامت روان کودک
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 27، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رقیه کریمی لیچاهی، بهمن اکبری*، عباسعلی حسین خانزاده، سامره اسدی مجره صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    نگرش و عملکرد خواندن دانش‌آموزان با نارساخوانی می‌تواند نقش مهمی در موفقیت یا شکست در عملکرد تحصیلی ایفا کند؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه مداخله‌ای چندوجهی (آموزش یکپارچگی حسی- حرکتی در سطح کودک و والدین) بر نگرش و عملکرد خواندن دانش‌آموزان نارساخوان انجام شد.

    روش

    طرح این پژوهش شبه تجربی از نوع پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش‌آموزان نارساخوان مراجعه‌کننده به مراکز آموزشی و توانبخشی مشکلات ویژه یادگیری شهر رشت در سال تحصیلی 99-1398 بودند که از میان آنها نمونه‌ای به حجم 40 دانش آموز به شیوه نمونه‌گیری در دسترس انتخاب، و به‌طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جای‌دهی شدند. ابزار‌های پژوهش شامل نسخه چهارم مقیاس هوشی وکسلر کودکان (2003)، مقیاس نگرش خواندن (مک کنا و کر، 1990)، آزمون خواندن و نارساخوانی (کرمی نوری و مرادی، 1384) بود. برنامه مداخله‌ای چندوجهی در 8 جلسه 60 دقیقه‌ای فقط روی گروه آزمایش اجرا شد و گروه گواه فقط آموزش های معمول مراکز آموزشی خود را دریافت می کردند.

    یافته‌ ها

     نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد برنامه آموزش یکپارچگی حسی-حرکتی در سطح کودک و والدین بر نگرش و عملکرد خواندن دانش‌آموزان نارساخوان موثر است (0/01> P).

    نتیجه‌ گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر مبنی بر موثر بودن برنامه مداخله‌ای، می‌توان آموزش تعاملی مادر و کودک مبتنی بر این روش را به‌عنوان یک گزینه مناسب در طراحی برنامه‌های روان شناختی و تحصیلی برای کودکان با نارساخوانی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: مداخله چندوجهی، یکپارچگی حسی- حرکتی، کودک و والدین، نگرش و عملکرد خواندن، دانش آموزان نارساخوان
  • فاطمه درفشی، اشکان ناصح*، سجاد رضایی صفحات 17-29
    زمینه و هدف

    زندگی با فرد دارای نیازهای ویژه ممکن است آثار عاطفی بلندمدتی بر خواهران و برادرانش برجای بگذارد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه واکنش های افسرده وار، پرخاشگرانه و مکانیسم دفاعی واپس روی در کودکان دارای خواهر یا برادر مبتلا و غیرمبتلا به اختلال طیف اوتیسم و نشانگان داون بر اساس آزمون ترسیم خانواده انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع علی - مقایسه ای بود. جامعه این پژوهش تمامی کودکان 6 تا 12 ساله دارای خواهر یا برادر با و بدون اختلال طیف اوتیسم و یا نشانگان داون در شهر رشت در سال 1399 بودند. حجم نمونه 55 کودک از جامعه آماری ذکر شده بود (15 کودک در هر یک از گروه های دارای خواهر و برادر مبتلا به اوتیسم یا نشانگان داون و 25 کودک در گروه گواه). گروه های مبتلا به اوتیسم و نشانگان داون به روش هدفمند و گروه فاقد اختلال، به شیوه در دسترس انتخاب شدند. از هر کودک به روش انفرادی آزمون ترسیم خانواده به شیوه کرمن گرفته شد. داده ها با استفاده از روش آماری مجذور خی تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که بین سه گروه از نظر متغیر واکنش افسرده وار، پرخاشگرانه، و واپس روی تفاوت معناداری وجود ندارد؛ امایافته های فرعی پژوهش نشان داد تفاوت بین گروه ها از نظر یکی از مولفه های واکنش افسرده وار، یعنی ترسیم در پایین صفحه، معنادار بود (0/03=p).

    نتیجه گیری

     زندگی با فرد با اختلال تحولی ممکن است بر سلامت روان خواهر و برادر فرد تاثیر بگذارد. با توجه به یافته های پژوهش حاضر به نظر می رسد آزمون ترسیم خانواده در تفکیک شرایط این کودکان از هم تا حدی نارسا بوده است؛ بنابراین لازم است که شناسایی مبتنی بر آزمون ترسیم خانواده با احتیاط انجام شود و از یافته های بالینی و آزمون های عینی نیز برای اطمینان بیشتر استفاده شود.

    کلیدواژگان: ترسیم خانواده، اختلال طیف اوتیسم، نشانگان داون، خواهر و برادر
  • رامین نوظهوری پهرآباد*، اسکندر فتحی آذر، یوسف ادیب، حسن بافنده قراملکی، سمیه رسولی صفحات 30-45
    زمینه و هدف

    یادگیری مبتنی بر مغز به روش های آموزشی، طرح های درس و برنامه های مدرسه ای اشاره دارد که بر اساس آخرین پژوهش های علمی شامل نحوه یادگیری مغز از جمله تحول شناختی، اجتماعی، و احساسی است. هدف این پژوهش، بررسی عناصر الگوی برنامه درسی مبتنی بر مغز در دوره پیش دبستانی و اعتبار بخشی آن است.

    روش 

    این پژوهش با روی آورد کیفی و روش تحلیل مضمون به بررسی عناصر اساسی برنامه درسی مبتنی بر مغز می پردازد. برای شناسایی و استخراج مضامین برنامه درسی در دوره پیش دبستانی، از اسناد و مدارک برنامه های درسی دوره پیش دبستانی و برنامه مبتنی بر مغز و نظرات متخصصان علوم اعصاب و علوم تربیتی استفاده شد. روش تحلیل اطلاعات، توصیف مبانی و تحلیل و استنتاج نظری بود.

    یافته ها

    مضامین ناظر بر اهداف برنامه درسی در این برنامه بر سه سازه اصلی شناختی، نگرشی، و مهارتی تکیه دارد. در بخش محتوای آموزشی، هنرهای زیبا، یادگیری مهارت های اجتماعی- هیجانی، یادگیری زبان و ریاضی، مهارت های زندگی، ایمنی، و علوم تجربی؛ و در بخش راهبردهای یاددهی و یادگیری، استفاده از راهبردهای مبتنی بر فعالیت، مبتنی بر هنر، یادگیری مشارکتی، آموزش مستقیم، راهبردهای یادگیری مستقل و مهارت تفکر، و راهبرد کاربست فناورانه شناسایی شدند. توجه به ارزشیابی های تشخیصی، فرایندی و برآیندی، و استفاده از روش های ارزشیابی گوناگون، مورد توجه این الگو بود. روایی الگوهای پیشنهادی با استفاده از فرمول نسبت روایی محتوا و جدول لاشه مورد بررسی و تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    برنامه درسی طراحی شده ناظر بر توجه به ابعاد مختلف برنامه درسی از جمله هدف، محتوا، روش و ارزشیابی بوده و اعتبار الگوی مذکور توسط متخصصان و صاحب نظران بررسی و مورد تایید قرار گرفت؛ در نتیجه استفاده از آن در دوره پیش دبستانی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: دوره پیش دبستانی، برنامه درسی، الگوی برنامه درسی مبتنی بر مغز
  • ملکه سادات سیدی، سمانه سادات طباطبائی*، تکتم سادات طباطبائی، فاطمه شهابی زاده صفحات 46-61
    زمینه و هدف

    کم توانی یادگیری خاص اختلالی است که با توانایی دانش آموز در گوش دادن، فکر کردن، صحبت کردن، نوشتن، هیجی کردن، یا انجام محسابات ریاضی تداخل ایجاد می کند. دانش آموزان با کم توانی یادگیری خاص ممکن است در خواندن، نوشتن، یا ریاضی مشکل داشته باشند. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر بخشی آموزش تقویت حواس پنج گانه بر توانمندی شناختی و مهارت های اجتماعی دانش آموزان با اختلال یادگیری ریاضی بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه گواه و آزمایش و مرحله پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزانی بود که در سال تحصیلی 99-1398 به مرکز مشکلات یادگیری شهرستان فردوس مراجعه کردند. از این جامعه تعداد 30 دانش آموز به صورت نمونه گیری هدفمند، انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. سپس آزمون هوش وکسلر کودکان (2003) اجرا و از پرسشنامه مهارت های اجتماعی ماتسون (1983) و سیاهه درجه بندی رفتاری کنش های اجرایی (جیویا وهمکاران،2000) به عنوان ابزارهای جمع آوری داده ها در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 70 دقیقه ای تحت آموزش تقویت حواس پنج گانه قرار گرفت و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. در پایان هر دو گروه مجددا به ابزار پژوهش پاسخ دادند (پس آزمون) و در پایان دوره پیگیری پس از دو ماه انجام شد. داده ها به روش تحلیل کوواریانس یک راهه در محیط نرم افزار spss نسخه 23 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که اثر گروه بر ترکیب متغیرهای توانمندی شناختی (0/847=اندازه اثر، 0/001>p، 149/942=F) و مهارت های اجتماعی (0/824=اندازه اثر، 0/001>p، 126/809=F) در دانش آموزان با اختلال یادگیری معنادار است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش، آموزش تقویت حواس پنج گانه می تواند به عنوان یک مداخله موثر بر توانمندی شناختی و مهارت های اجتماعی دانش آموزان با اختلال یادگیری ریاضی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حواس پنج گانه، توانمندی شناختی، مهارت های اجتماعی، اختلال یادگیری
  • سکینه راه پیما آغمیونی، فریبرز درتاج*، ابوطالب سعادتی شامیر، خدیجه ابوالمعالی صفحات 62-77
    زمینه و هدف

    کیفیت فرایند تعامل بین کودک و مربی، با توجه به حساسیت، سهولت اثرپذیری، پایداری و عمق یادگیری کودکان در این دوران، موجب تسهیل فرایند آموزش و تحقق هرچه بهتر هدف های نظام آموزش وپرورش خواهد شد. بدین ترتیب هدف این پژوهش واکاوی و شناسایی مولفه های کیفیت فرایند تعامل مربی و کودک در مهدهای کودک شهر تهران بود.

    روش

    این پژوهش به روش کیفی با روی آورد پدیدارشناسی توصیفی در سال 1399 انجام شد. بدین منظور، 10 نفر از مربیان گروه سنی چهار تا شش سال شهر تهران با روش نمونه گیری متجانس و 8 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه با نمونه گیری هدفمندگلوفه برفی و تداوم تا میزان اشباع، انتخاب شدند. داده ها از طریق روش مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و سپس با استفاده از روش کلایزی تحلیل شد. روایی داده های کیفی با استفاده از چهار معیار قضاوت لینکن و گوبا و پایایی داده های کیفی از طریق پایایی بازآزمون (شاخص ثبات) و روش توافق بین دو کدگذار (توافق درون موضوعی) تایید شده است.

    یافته ها

     با تحلیل داده ها، 22 مضمون فرعی و 6 مضمون اصلی استخراج شد که مضمون های اصلی عبارت اند از: ویژگی های فردی، فضای عاطفی مثبت، حمایت گری، فرصت های یادگیری، مشارکت گروهی، و مدیریت رفتار.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که مربیان نقش اساسی در فراهم سازی شرایط و فرصت ها در جهت تحول مطلوب کودکان بر عهده دارند، تحولی که مرتبط با کیفیت فرایند تعامل کودک با مربی است. استلزام های نتایج به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: کیفیت فرایند تعامل، مربی-کودک، مهدکودک
  • اعظم صمصامی، لیلا ذوقی*، محمد مهدی شریعت باقری صفحات 78-93
    زمینه و هدف

    در عصر حاضر کیفیت و کمیت تحصیل، نقش مهمی در آینده فرد ایفا می کند و از جمله راهبردهای یادگیری موثر و مناسب، کمک طلبی یا جست و جوی کمک تحصیلی از دیگران است. هدف از پژوهش حاضر ارایه مدل ساختاری کمک طلبی تحصیلی بر اساس خودتعیین گری و شکفتگی با نقش میانجی مشارکت تحصیلی و باورهای انگیزشی دانش آموزان بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بود که 454 نفر از آنان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه مورد مطالعه در این پژوهش شرکت کردند. افراد نمونه به پرسش نامه های کمک طلبی رایان و پنتریچ (1997)، نیازهای اساسی خودتعیین گری ایلاردی، لیون، کیسر و رایان (1993)، مقیاس شکفتگی داینر و همکاران (2008)، مقیاس مشارکت تحصیلی شوفلی و بکر (2006)، و پرسشنامه باورهای انگیزشی پنتریچ و همکاران (1991)، پاسخ دادند. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، داده های استخراج شده با استفاده از الگوسازی معادلات ساختاری بررسی و تحلیل شدند.

    یافته ‏ها

     برآیندها نشان دادند که الگوی پیشنهادی از برازش خوبی با داده ها برخوردار است. نتایج بین خودتعیین گری، شکفتگی، مشارکت تحصیلی و باورهای انگیزشی با کمک طلبی رابطه معنادار نشان دادند (0/01> P) و همچنین نتایج آزمون بوت استراپ نشان داد اثر غیرمستقیم خودتعیین گری بر کمک طلبی از طریق باورهای انگیزشی 0/147 و اثر غیرمستقیم شکفتگی بر کمک طلبی از طریق باورهای انگیزشی 0/139 است که در سطح 0/01 معنا دار است.

    نتیجه‏ گیری

    نتایج نشان دادند که خودتعیین گری و شکفتگی به طور مستقیم بر کمک طلبی دانش آموزان موثر هستند و اثر غیرمستقیم خودتعیین گری و شکفتگی از طریق باورهای انگیزشی به ارتقا رفتار کمک طلبی در دانش آموزان کمک می کند.

    کلیدواژگان: کمک طلبی، مشارکت تحصیلی، باورهای انگیزشی، خودتعیین گری، شکفتگی
  • طاهره نجفی فرد، حمید علیزاده*، محمد عسگری، احمد برجعلی صفحات 94-106
    زمینه و هدف

    اختلال اضطراب  اجتماعی، ترس از موقعیت های اجتماعی و عملکردی است. این نگرانی به احساسات اضطرابی، افکار و احساسات منفی، هم در موقعیت های واقعی و هم در پیش بینی موقعیت های اجتماعی منجر می شود. هدف از انجام این پژوهش تدوین برنامه درمانی شناختی- اجتماعی اختلال های اضطرابی و ارزیابی اثربخشی آن بر نشانه های اضطراب اجتماعی است.

    روش

    این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و جلسه پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش را نوجوانان 13 تا 15 سال با اختلال اضطراب اجتماعی و مادران آنها در منطقه 5 شهر تهران در سال 1397 تشکیل می دادند. با استفاده از نمونه گیری در دسترس تعداد 32  نوجوان از جامعه آماری مذکور، انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه اضطراب اجتماعی برای نوجوانان (لاجرکا و لوپز، 1998) استفاده شد. گروه مداخله برنامه درمانی شناختی- اجتماعی اختلال های اضطرابی را در 12 جلسه 60 دقیقه ای دریافت کرد، ولی به گروه گواه آموزشی داده نشد. در پایان هر دو گروه در مراحل پس آزمون و پیگیری مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چند متغیری و آزمون تی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که تفاوت معناداری بین گروه های درمان و گواه در اختلال اضطراب اجتماعی و مولفه های آن وجود دارد (0/001>P). همچنین نتایج آزمون تی همبسته نشان داد تاثیر برنامه درمانی شناختی- اجتماعی در مرحله پیگیری نیز در اختلال اضطراب اجتماعی و مولفه های آن اثربخش و پایدار بوده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش می توان نتیجه گرفت که برنامه مداخله ای تدوین شده با تاکید بر توانمندی های فرد، افزایش آگاهی، بینش و تغییر سبک زندگی نوجوانان باعث بهبود نشانه های اختلال اضطراب اجتماعی در نوجوانان شده است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی- اجتماعی، اضطراب اجتماعی، نوجوانی
  • روژینا احمدپور، نظام هاشمی*، مسعود نجاری، محمد آرمند صفحات 107-119
    زمینه و هدف

    وجدان تحصیلی یکی از پیش بینی کننده های شخصیت برای عملکرد شغلی، آموزشی، و تحصیلی است. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل ساختاری وجدان تحصیلی بر اساس کفایت اجتماعی با نقش میانجی اشتیاق تحصیلی در دانش آموزان دختر انجام شد.

    روش

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهرستان بوکان در سال تحصیلی 99-1398 بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تعداد 300 دانش آموز به عنوان نمونه انتخاب شدند. پرسشنامه های وجدان تحصیلی مک ایلروی و بانتینگ (2002)، کفایت اجتماعی فلنر و همکاران (1990) و اشتیاق تحصیلی فردریکز، بلومنفیلد و پاری (2004) برای جمع آوری داده ها استفاده شدند. تحلیل داده ها با روش همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار 23 SPSS و 8/8 LISREL انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مسیر مستقیم کفایت اجتماعی به وجدان تحصیلی (001/0, p<45/0β=)، اشتیاق تحصیلی به وجدان تحصیلی (001/0, p<60/0β=)، اشتیاق تحصیلی به کفایت اجتماعی (001/0, p<63/0β=)، و مسیر غیرمستقیم کفایت اجتماعی به وجدان تحصیلی با میانجی گری اشتیاق تحصیلی (001/0, p< 42/0β=) مثبت و معنادار بود. شاخص های برازش برابر با 97/0 CFI=، 95/0NFI= ، 93/0IFI= ، 90/0AGFI= ، 074/0RMSEA= ، 01/0p=  به دست آمد که نشان می دهد مدل مفروض با داده ها برازش نسبتا مطلوبی دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده کفایت اجتماعی هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم با میانجی گری اشتیاق تحصیلی با وجدان تحصیلی در ارتباط است. نتایج این پژوهش حاوی تلویحات کاربردی مهمی برای ارتقای وجدان تحصیلی دانش آموزان در مدارس است.

    کلیدواژگان: وجدان تحصیلی، کفایت اجتماعی، اشتیاق تحصیلی، دانش آموزان
|
  • Abbas Ali Hoseinkhanzadeh * Page 0
  • Roghayeh Karimi Lichahi, Bahman Akbari*, AbbasAli Hoseinkhanzadeh, Samereh Asadi Majreh Pages 1-16
    Background and Purpose

    Reading attitudes and performance of students with dyslexia can play a focal role in their success or failure in academic performance. Therefore, the present study was conducted to investigate the effect of a multidimensional intervention program (Sensory-Motor Integration Training for Child and Parent) on reading attitudes and performance of students with dyslexia.

    Method

    The study was designed as a quasi-experimental pre-test-post-test study with a control group. The population includes students with dyslexia referred to educational and rehabilitation centers of specific learning disabilities in Rasht city in the 2019-20 academic year. A sample of 40 participants was selected by the convenience sampling method. They were randomly assigned to the experimental and control groups. The instruments of the study included the 4th edition of the Wechsler Children's Intelligence Scale (2003), the Reading Attitude Scale (Mckenna and Kear, 1990), and the Reading and Dyslexia Test (Kormi Nouri and Moradi, 2005). The multidimensional intervention program was performed in eight 60-minutes-sessions only for the experimental group, and the control group received only their routine training centers.

    Results

    The results of the analysis of covariance showed that the training program of sensory-motor integration for children and parents has a significant effect on the reading attitudes and performance of students with dyslexia (P<0/01).

    Conclusions

    According to the results of the present study on the effectiveness of the sensory-motor integration program with mother-child interaction، the mother-child interactive test based on this method can be used as a suitable option in designing psychological and educational programs for children with dyslexia.

    Keywords: Multidimensional intervention, sensory-motor integration, child, parent, reading attitudes, performance, students with dyslexia
  • Fatemeh Derafshi, Ashkan Naseh*, Sajjad Rezaei Pages 17-29
    Background and Purpose

    Living with a person with special needs can have long-term emotional effects on their siblings. This study aimed to compare the defense mechanisms of depressive and aggressive reactions and regression in siblings of children with and without autism spectrum disorder (ASD) and Down syndrome based on the family drawing test.

    Method

    This study is a descriptive cause-and-effect study. The population of this study consisted of children aged 6-12 with siblings with and without ASD or Down syndrome in Rasht in 2020. The sample size was 55 children (15 participants in each group of siblings with autism or Down syndrome and 25 participants in the comparison group). The ASD and Down syndrome groups were selected by the purposive sampling method, and the comparison group was selected by the convenience sampling method. Each child was individually assessed by the Corman’s family drawing test. Data were analyzed by using the chi-square statistical method.

    Results

    The results showed that there was no significant difference between the three groups in depressive, and aggressive reactions, and regression variables. However, ancillary findings of the study clarified that the differences between the groups are significant in one of the components of the depressive reaction, known as the drawing at the bottom of the page (p = 0.03).

    Conclusion

     Living with a person with a developmental disorder may affect the mental health of their siblings. According to the results of this study, it seems that the family drawing test has been somewhat inadequate in separating the status of these children. Therefore, it is necessary to make a reconnaissance based on the family drawing test with caution and to use clinical findings and objective tests for more certainty.

    Keywords: Siblings, autism spectrum disorder, down syndrome, family drawing
  • Ramin Nozohouri*, Eskandar Fathiazar, Youef Adib, Hasan Bafandeh, Somayyeh Rasouli Pages 30-45
    Background and Purpose

    Brain-based learning refers to teaching methods, lesson planings, and school programs that are based on the latest scientific research about how the brain learns, including such factors as cognitive, socially, and emotionally development. This research aimed to study the components of the brain-based curriculum model in pre-school and its accreditation.

    Method

    This study examines the core components of the brain-based curriculum with a qualitative approach and a method of subject analysis. To identify and extract curriculum items emphasizing the brain-based approach in preschool, literature of pre-school curriculum, and curriculum based on the brain and the viewpoints of neuroscience and educational experts were used. The method of information analysis was to describe the basics and theoretical inquiry and deduction.

    Results

    The findings indicated that the content of the curriculum objectives in this program relies on three main cognitive, attitudinal, and skillful structures. In the educational content, fine arts, learning social-emotional skills, learning language and math, life skills, safety, and experiential sciences were identified, in teaching and learning strategies, using activity-based strategies, art, participatory learning, direct teaching, and independent learning strategies and thinking skills and technology implementation strategies were identified. Considering the diagnostic, process, and evaluation, the use of various evaluation methods was considered by this model. The validity of suggested patterns was evaluated using the content validity ratio and the Lavasheh table. Finally, the validity of the proposed model was confirmed by a CVR = 0.84.

    Conclusion

    The designed curriculum pays attention to the various dimensions including purpose, content, methodology, and evaluation, and its use in the preschool is recommended.

    Keywords: Pre-school education, curriculum, brain-based curriculum model
  • Malakeh Sadat Sayedie, Samaneh Sadat Tabatabaee*, Toktam Sadat Tabatabaee, Fatemeh Shahabizadeh Pages 46-61
    Background and Purpose

    A specific learning disability is a disorder that interferes with a student’s ability to listen, think, speak, write, spell, or do mathematical calculations. Students with a specific learning disability may struggle with reading, writing, or math. This study aimed to investigate the effectiveness of the five senses enhancement training (5-SET) on cognitive ability and social skills of students with mathematical learning disabilities (MLD).

    Method

    The present study was a quasi-experimental study with pretest-posttest-follow-up design with control group. The statistical population included all students referred to the Learning Problems Center of Ferdows City in the 2019-20 academic year. A sample of 30 students was selected by purposive sampling and randomly assigned in the control and experimental groups. Then, the Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC-IV) (2003) was performed, and the Matson Evaluation of Social Skills with Youngsters (1983) and Behavior Rating Inventory of Executive Function (Givia et al., 2000) were used as data collection instruments in two phases of pretest and posttest. The experimental group received the 5-SET for ten 70-minutes-sessions, while the control group underwent no interventions. Then, both groups were assessed as the posttest. Finally, the follow-up phase was performed after two months. Data were analyzed by the one-way analysis of covariance in the SPSS statistics-23 software.

    Results

    The results of the data analysis showed that the effect of the group on the combination of cognitive ability variables (F = 149.942, p <0.001, effect size = 0.847) and social skills (F = 126.809, P <0.001, effect size = 0.824) is significant in students with learning disabilites.

    Conclusion

    According to the results of the present study the 5-SET can be used as an effective intervention on the cognitive ability and social skills of students with MLD.

    Keywords: Five senses, cognitive ability, social skills, learning disability
  • Sakineh Rahpeyma Aghmiuni, Fariborz Dortaj*, Aboutaleb Seadatee Shamir, Khadijeh Abolmaali Pages 62-77
    Background and Purpose

    The quality of the interaction process between the child and the teacher considering the sensitivity, ease of effectiveness, stability, and depth of learning of children in this period will facilitate the educational process and better achieve the goals of the education system. Therefore, the present study aimed to explore and identify the components of the process quality of teacher-child interaction in kindergartens in Tehran.

    Method

    This research was conducted by qualitative method with the descriptive phenomenological approach in 2020. To this end, ten educators for the age group of four to six years in Tehran were selected by homogeneous sampling method and eight faculty members were selected through snowball purposive sampling that continued until saturation. Data were collected by semi-structured interview and then coded and analyzed by Colaizzi’s method. The validity of qualitative data has been confirmed using four judgment criteria of Lincoln and Guba, the reliability of qualitative data has also been confirmed through test-retest reliability (validity index) and intercoder agreement (intra-subject agreement).

    Results

    By analyzing the data, 22 sub-themes and 6 main themes were extracted, the main themes are: individual characteristics, positive emotional climate, supportiveness, learning opportunities, group participation, and behavior management.

    Conclusion

    The results of this study showed that educators have a crucial role in providing conditions and opportunities for the optimal development of children, that is related to the educator-children interaction process quality. The implications of the results are discussed in the article.

    Keywords: Process quality, educator-children interaction, kindergarten
  • Azam Samsami, Leila Zoghi*, MohamadMahdi Shariat Bagheri Pages 78-93
    Background and Purpose

    In the present era, the quality and quantity of education play a crucial role in the future perspective of the individual and is one of the efficacious and appropriate learning strategies in help-seeking or seeking academic help from others. The purpose of the present study was to present a structural model of academic help-seeking based on self-determination and flourishing with the mediating role of academic participation and students' motivational beliefs.

    Method

    The present study is a developmental-correlational study. The statistical population of this study included all-female high school students in Tehran in the 2019-20 academic year, 454 of whom participated in this study by random cluster sampling as the study sample. The participants answered to the Help-Seeking Questionnaire (Ryan and Pentrich 1997), Basic Needs for self-determination (Ilardi, Leon, Kaiser, and Ryan 1993), the Flourishing Scale (Dainer et al, 2008), Academic participation Scale (Shuffle and Becker, 2006), and Motivational Beliefs Questionnaire (Pentrich et al, 1991). After collecting the questionnaires, the extracted data were analyzed by using structural equation modeling.

    Results

    The results indicated that the proposed model has a good fit with the data. The results showed a significant relationship between self-determination, flourishing, academic participation, and motivational beliefs with help-seeking (P <0.01) and also, the results of the Bootstrap test showed that the indirect effect of self-determination on help-seeking through motivational beliefs is 0.147 and the indirect effect of flourishing on help-seeking through motivational beliefs is 0.139, which is significant at the level of 0.01.

    Conclusion

    The results indicated that self-determination and flourishing have a direct effect on students' help-seeking. They also have indirect effects on self-determination and flourishing through motivational beliefs that help to promote students' help-seeking behavior.

    Keywords: Help-seeking, academic participation, motivational beliefs, self-determination, flourishing
  • Tahereh Najafi Fard, Hamid Alizadeh*, Mohammad Asgari, Ahmad Borj'ali Pages 94-106
    Background and Purpose

    Social anxiety disorder is defined as the fear of social situations and performance. It would be evoked with anxiety, negative thoughts, and emotions either under real circumstances or the prediction of future experience of the reiterated situations. The goal of the present study was to developing of a social-cognitive treatment program for anxiety disorders and evaluation its effectiveness on symptoms of social anxiety.

    Method

    The study was designed as a quasi-experimental pretest-posttest study conducted with a control group and follow-up. The population includes adolescents aged from 13 to 15 who were diagnosed with social anxiety disorder and their mothers gathered in district 5 in Tehran city in 2018. A sample of 32 participants was selected by the convenience sampling method and assigned to experimental and control groups. The instrument of the study included social anxiety questionnaire for adolescents (Lajerka & Lopez, 1998). The social-cognitive treatment program for anxiety disorder was conducted on the experimental group in twelve 60-minutes-sessions and the control group did not receive any intervention. At the end of the 12 sessions, both experimental and control groups were assessed by posttest and follow-up. To evaluate the obtained data, multivariate analysis of variance and T-test were utilized.

    Results

    The results indicated that there is a significant difference between control and experimental groups in their social anxiety symptoms (p< 0.01). Furthermore, the results of paired samples T-test illustrated that the impact of the social-cognitive treatment program for anxiety disorder on social anxiety disorder was consistent until the follow-up.

    Conclusions

    with regards to the present study`s findings, it can be concluded that the designed intervention program emphasizing an adolescent`s capability, awareness, insight, and change in their lifestyle, can reduce the social anxiety symptoms in adolescents.

    Keywords: Social-cognitive treatment program, social anxiety, adolescence
  • Rojina Ahmadpour, Nezam Hashemi*, Masoud Najari, Mohamad Armand Pages 107-119
    Background and Purpose

    Academic conscientiousness is the best predictor of personality for professional, educational, and academic performance. Therefore, the purpose of this study is to provide a model of academic conscientiousness based on social adequacy through the mediation of academic engagement in female high school students.

    Method

    The method of this research was descriptive-correlational modeling of structural equations. The statistical population includes all-female high school students in Bukan County (N = 1400) who were studying in the 2019-2020 academic year. The sampling method was multi-stage cluster. The sample size was 300 participants. For data collection, McIlroy and Banting’s Academic Conscientiousness Questionnaire (2002), Academic Adequacy Questionnaire (Felner et a, 1990), and Fredricks, Blumenfeld, and Pari’s School Engagement Questionnaire (2004) were used as assessment tools. Data analysis was performed by Pearson’s correlation method and structural equation modeling by using the SPSS 23 software and LISREL 8.8.

    Results

    Findings showed that the direct path of social adequacy to academic conscientiousness (β = 0.45, p <0.001), academic engagement to academic conscientiousness (β = 0.60, p <0.001), academic engagement to social adequacy (β = 0.63, p <0.001) and the indirect path of social adequacy to academic conscientiousness mediated by academic engagement (β = 0.42, p <0.001) were positive and significant. Fit indices equal to CFI = 0.97, NFI = 0.95, FIFI = 0.93, AGFI = 0.90, RMSEA = 0.074, p = 0.001, which shows that the assumed model had a relatively good fit with the data.

    Conclusion

    Based on the results obtained, social adequacy was directly and indirectly related to academic conscientiousness through academic engagement, and social adequacy and academic engagement can be a good predictor of academic conscientiousness. The results of this study contain important practical implications for improving students' academic conscientiousness.

    Keywords: Academic conscientiousness, social adequacy, academic engagement, students